מי עלול לסבול ממחסור בברזל?

  • נשים בגיל הפוריות;
  • אנשים המבצעים תוכנית הרזיה שאינה כוללת בשר ועופות;
  • צמחונים וטבעונים, שאינם אוכלים מזון מן החי;
  • מעשנים כבדים;
  • אנשים הסובלים מדימומים, כמו כיב או טחורים.

סימני עודף
סימני עודף בברזל יכולים להופיע רק כתוצאה מנטילה מופרזת של תרופות ללא צורך. עודף ברזל יכול לגרום לנזקים במערכת העיכול, לשינוי באיזון בסיס-חומצה בגוף, העלול לגרום לנזק בכבד, בלב ובאיברים נוספים.

סימני חסר
סימני חסר בברזל הם: חולשה, עייפות, ישנוניות, במיוחד בערב, קושי בביצוע המטלות היומיומיות, כאבי ראש, חוסר תיאבון - במיוחד אצל ילדים, תחושת נימול באצבעות הידיים והרגליים, נשירת שיער, ציפורניים שבירות, נטייה לחלות במחלות זיהומיות, כמו שפעת והצטננות, תופעת "פיקה" (דרישה בלתי נשלטת לאכילת מזונות בלתי מזינים כמו סיד, חול, עמילן, אפר, קרח – הקורית בדרך כלל בקרב ילדים). לא כל הסימנים חייבים להופיע בו-זמנית.
במקרה של סימני חסר, צריך לעשות בירור, כי כל אחד מהסימנים יכול להיגרם גם מסיבה אחרת. אם מופיעים כמה סימנים, יש לבצע בדיקות דם מקיפות, כדי לקבוע שאכן המדובר במחסור בברזל.

תפקידי הברזל בגוף
תפקידו העיקרי של הברזל הוא לקשור חמצן במולקולות המוגלובין, כדי להעבירו לכל תאי הגוף, כולל למוח.
חוסר בברזל יכול להיגרם כתוצאה ממחסור במזון או כתוצאה מאיבוד ברזל בדימומים למיניהם (וסת, כיב קיבה, טחורים, בעיות במעיים וכו').
מחסור בברזל נקרא אנמיה מחוסר ברזל (יש אנמיות מסיבות אחרות).
 

כמה מיליגרם ברזל יש ב-100 גרם מן המזונות הבאים
סוגי בשר    5.0-3.5
בשר מעושן    10
עוף והודו    3.5-1.5
כבד עוף     7.0-3.5
דגים שונים     4.0-1.5
אגוזים ושקדים למיניהם  7.0-2.5
קטניות יבשות מבושלות  3.0-2.5
חלבה וטחינה    7.0
כרוב, כרפס, חסה, פטרוזיליה  3.0-2.5 
פירות יבשים    4.0-3.5

צריכת ברזל יומית מומלצת
גברים - 10 מ"ג
נשים - 15 מ"ג
נשים הרות ומניקות - 30 מ"ג
ילדים עד גיל ההתבגרות - 10 מ"ג
גיל ההתבגרות - 18-15 מ"ג
לתינוק יש מלאי ברזל ל-6-4 חודשים בלבד, ולכן בגיל 4 חודשים ממליצים להוסיף להם טיפת ברזל, ובגיל 6 חודשים להוסיף לתפריטם מזון מן החי, כמו עוף והודו.
תינוקות, הסובלים ממחסור בברזל, עלולים להיפגע ביכולת הלמידה, בהתפתחות הקוגניטיבית התקינה.

ספיגת הברזל
הגוף מכיל 4.5-3.5 גרם ברזל.
הברזל נמצא במזונות מן החי וובמזונות מן צומח, אך בצורה כימית שונה. הספיגה הטובה ביותר שלו במערכת העיכול של האדם מתבצעת באמצעות מזונות מן החי.
בספיגת ברזל מן החי מגיעים לשיעורי ספיגה של 20-15 אחוזים, לעומת 3.0-1.5 אחוזים במזון מן הצומח.
יש גורמים המעכבים את ספיגת הברזל או משפרים אותה. למשל, שתיית תה וקפה סמוך לארוחה בשרית מעכבת את ספיגתו, וגם אין זה מומלץ ליטול טבליות ברזל עם תה וקפה.
במזון צמחי המכיל ברזל נמצאים חומרים שעלולים לפגוע בספיגת הברזל שבהם, כמו פיטטים, אוקסלטים וסיבים, המצויים, לדוגמא, בדגנים, בסובין ובתרד. לכן, מי שחושב שהברזל שבתרד הופך את הילדים לפופאי - טועה בהחלט.
לעומת זאת, אותם החומרים הנמצאים במזון מן הצומח, כאשר הם מצויים במזון מן החי, אינם מפריעים לספיגת הברזל שבהם. לפיכך, אין מניעה לאכול שניצל עוף עם סלט או עם פשטידת תרד.
ישנם גורמים המזרזים את ספיגת הברזל, במיוחד את הברזל שבמזונות צמחיים: ויטמין C ומזון מהחי. לכן, כדאי להוסיף מיץ לימון לסלטים, ובתבשיל צמחי מומלץ להוסיף חתיכה של בשר עוף.


הדפססגור חלון