אנמיה אצל קשישים
מחסור בברזל שכיח אצל קשישים. הסיבות לכך רבות: מחלות, ירידה בחומציות הקיבה, ירידה ביכולת הספיגה במערכת העיכול, ולא פחות חשוב מכל אלה - הקטנת כמויות העוף וההודו בתזונה של הקשישים. תופעה זו נובעת מחוסר תיאבון, מבעיות בשיניים וגם מסיבות כלכליות. לכן, לא פלא שרבים מקרי האנמיה מחוסר ברזל דווקא בקרב קשישים.
חוסר ברזל בקרב קשישים גורם להם לאבד מעמידותם למחלות זיהומיות, הופך אותם יותר רדומים ועייפים, מוריד את התיאבון, שמלכתחילה היה ירוד למדי, גורם לתחושות נימול בגפיים - וכל אלה מדרדרים את מצבם הבריאותי.
חשוב לדעת את העובדות הללו, כדי שהטיפול בקשישים יהיה יעיל יותר.
אחת ההמלצות לשינוי מצב זה היא לשלב מוצרי עוף והודו בתזונה היומית, כדי לספק באמצעותם כמה שיותר ברזל, לצד מרכיבים אחרים הנמצאים בבשר זה, כמו חלבון, אבץ, ויטמינים מקבוצה B. בגיל המבוגר מומלץ להוסיף לתזונה כבדי עוף מדי פעם, שמחד מהווים מקור עשיר מאוד של ברזל, סלניום וכרום, ומאידך הם רכים מאוד וקלים ללעיסה.
בגילים מבוגרים בעיית יתר כולסטרול הינה פחותה יחסית לבעיות של תת-תזונה.
 
אנמיה בגילאים הצעירים
הספקה תקינה של מזונות העשירים בברזל חשובה במיוחד בגילאים צעירים - תינוקות וילדים קטנים. תינוק נולד עם מאגר ברזל קטן בכבד, אותו צבר בהיותו עובר. כמות זו מספיקה לו עד גיל 6-4  חודשים. לאחר מכן חשוב לספק לו ברזל בתוך המזון. זאת הסיבה שממליצים כיום להתחיל להוסיף בשר עוף או הודו טחון כבר בגיל 6 חודשים. לפני כן, חשוב לתת לתינוק טיפות ברזל או פורמולה שמכילה ברזל.
מתברר שמחסור בברזל בגיל זה עלול לגרום לבעיות קוגניטיביות ולפגוע ביכולות האינטלקטואליות בגילאים יותר מבוגרים. ילדים, שאינם מקבלים מספיק ברזל, עלולים להתפתח יותר לאט, לסבול יותר מבעיות הקשורות לירידה בריכוז, מירידה ביכולת הלמידה, מעייפות, מכאבי ראש ומחוסר תיאבון, שעלול גם הוא להחריף את המצב על-ידי הורדה נוספת בכמות המזון.
חסר בברזל עלול גם לגרום לירידה בתגובה החיסונית, וכתוצאה מכך לתחלואה גבוהה יותר במחלות זיהומיות, בשפעת ובהצטננויות. ילדים מגלים לעתים דרישה בלתי מוסברת לאכול דברים לא תזונתיים, כמו חול, אפר, קרח. תופעה זו מרמזת על מחסור בברזל.
כל אלה מביאים למסקנה, שהכנסת סוגי בשר רזים - עופות והודו - למזון הינה חשובה מאוד להתפתחות התקינה של כל ילד. רוב הילדים אוהבים מוצרי עוף והודו בצורות שונות, וגם כאשר אוכלים בחוץ, אפשר לבחור בקלות במנה שאהובה על הילדים וגם תורמת לבריאות! 
 
מקורות הברזל בתזונת האדם
ברזל נמצא הן במזון מן החי והן ממזון מן הצומח. המקורות מן הצומח הם: ירקות בעלי עלים ירוקים, קטניות, סויה, פירות יבשים. הבעיה היא שספיגת הברזל ממקורות אלה קטנה מאוד: בין 1.5% ל-3% בלבד.
לפיכך, המקור הטוב ביותר לברזל הינו מן החי: בקר, עופות, הודים ודגים. ספיגה של ברזל מבשר עוף, הודו ובקר מגיעה ל-20%-15% ומדגים - לכ-11%.
ההמלצה הרווחת בין אנשי הבריאות היא לבחור בעוף, בהודו וגם בדגים כמזונות המכילים פחות שומן והרבה ברזל עם אחוז ספיגה גבוה. מומלץ לאכול עוף, הודו או דגים מדי יום ולפחות 3 פעמים בשבוע. מזונות אלה, נוסף לברזל, מספקים גם חלבון בעל ערך ביולוגי גבוה, אבץ, סלניום וויטמינים מקבוצה B.
אין ספק שכדאי לאכול עוף והודו במקום לקחת כדורי ברזל: כך נספג הברזל טוב יותר במערכת העיכול, ומה שחשוב לא פחות - אכילת מזון עשיר בברזל אינה גורמת לעודף ברזל, שגם היא תופעה בלתי רצויה, העלולה לקרות לאלה שמשתמשים בכדורי ברזל בצורה בלתי מבוקרת.

אנמיה מחוסר ברזל
הסיבות העיקריות לאנמיה מחוסר ברזל הן חוסר במקורות לברזל במזון מחד ואיבוד דם מאידך. לכן, אנמיה מחוסר ברזל שכיחה במיוחד אצל אנשים שעברו ניתוחים, תאונות דרכים, מחלות שקשורות לאיבוד דם.
קבוצות נוספות, שיכולות להיות בסיכון לאנמיה מחוסר ברזל, הן נשים בגיל הפוריות, במיוחד אלה שמאבדות הרבה דם בווסת, וכן נשים הרות, שהדרישה שלהן לברזל גוברת בחודשי ההריון. קבוצות נוספות: תינוקות, ילדים קטנים ונוער מתבגר, שיש להם דרישות תזונתיות מוגברות עקב גדילתם המואצת, צמחונים וקשישים.
חשוב לבנות תפריט עשיר בברזל בכלל ובקבוצות הסיכון בפרט.

מהי אנמיה
אנמיה היא מונח כללי מאוד, שמגדיר סוגים שונים של מחלות, שהמשותף ביניהן הוא ירידה בהמוגלובין - אותו פיגמנט (צבע) שצובע את הדם באדום. המוגלובין הוא חלבון המצוי בתוך כדוריות הדם האדומות, הקשור לברזל. תפקידו של ברזל הוא לקשור חמצן. כך, באמצעות ההמוגלובין, החמצן מועבר לכל תאי הגוף.
אם מסיבה כלשהי, המבנה של כדורית דם האדומה אינו תקין, אין היא מעבירה חמצן בצורה תקינה, וכתוצאה מכך סובלים תאי הגוף ממחסור בחמצן ואינם מסוגלים לתפקד בצורה נאותה.
רוב הסימנים של אנמיה קשורים באי הספקת חמצן תקינה, כמו: עייפות, סחרחורת, התעלפויות, קוצר נשימה, אי סדירות בפעילות הלב במקרים קשים ועוד. כמו-כן, אנשים הסובלים מאנמיה סובלים מתחושת קור, הזיכרון וכושר הריכוז שלהם נפגעים, והם עלולים לסבול מכאבי ראש, מנשירת שיער, משבירת ציפורניים ועוד.
ישנן מספר סיבות לאנמיה. הנפוצות ביניהן: אנמיה מחוסר ברזל ואנמיה ממחסור בוויטמין B12.


הדפססגור חלון