ביצים, שומנים רוויים וכולסטרול במזון והשפעתם על רמת הכולסטרול בדם

 

  1. המלצת ה-(National Heart Lunge & Blood Instiute ) NHLBI    לאנשים בריאים היא לאכול עד 300 מ"ג כולסטרול ליום.  אפשר לאכול ביצה ליום עם הגבלה  של השומן הרווי הנאכל ושל כולסטרול נוסף במזון.
  2. לגבי חולים במחלות  (Coronary Heart Disease) CHD מחלת לב כלילית, סוכרת, LDL גבוה או מחלות לב אחרות, הגבול של כולסטרול ליום הוא 200 מ"ג.
  3. תוצאות מחקר של האוניברסיטה הלאומית של מישיגן שנערכו על 27,000 אנשים  המהווים חתך מייצג של אוכלוסיית ארה"ב:    אלה שאכלו למעלה מ-4 ביצים לשבוע, - רמת הכולסטרול בדמם היתה נמוכה מאלה שלא אכלו ביצים כלל.      הצהרת  זהירות של החוקרים:  תוצאות מחקר זה אינן מהוות המלצה לאכילה מוגברת של ביצים כדי להוריד את רמת הכולסטרול בדם.
  4. מחקר של M. Weggemans et al : כולסטרול מביצים והשפעתו על הכולסטרול בדם: אצל רוב האנשים (הבריאים) ההשפעה של כולסטרול במזון על הכולסטרול בדם הינה מינימלית לעומת ההשפעה של הפחתת כמות השומנים הרוויים במזון.
  5. הביצה עושה לאחרונה Come Back (חזרה לצלחת). מדענים רואים בה מזון טוב, חלבון מעולה, ויטמינים ומינרלים חשובים  - ומצד שני, אנשים בריאים יכולים לאכול ביצה ליום ללא העלאת סיכון למחלת לב (מחקר באוניברסיטת  הרווארד).
  6. אכילת ביצים שקולה יכולה להיות חלק מדיאטת בריאות.
  7. שומנים רוויים במזון מעלים את רמת הכולסטרול בדם יותר מאשר כולסטרול במזון. לכן, יש להגביל מאוד את רמת השומן הרווי במזון.                                                                                                                                                               
          ב-100 גרם תוכן ביצה רמת השומנים היא כדלהלן:

רב בלתי רווי:

חד לא רווי:

רווי:

1.32 גרם

4.60 גרם

3.67 גרם

ז"א, שומן לא רווי:  5.92 גרם, שומן רווי 3,67 גרם.

  1. כל השומן בביצה מתרכז בחלמון (בצהוב)  לכן, הרוצה לאכול חלבון (פרוטאין) טוב, חופשי מכל שומן המכיל גם ויטמינים ומינרלים, יכול להשתמש בכל מספר ביצים ללא כל חשש מבחינת שומנים.
  2. כל ארגוני הבריאות החשובים בבריטניה טוענים שהורדת כמות השומן הרווי במזון היא הדבר החשוב ביותר לצורך הורדת רמת הכולסטרול בדם.
  3. ביצים ידועות כמזון משביע לאורך זמן וככאלה עוזרות בהורדת משקל גוף ותורמות כך למאבק במחלות לב וכלי דם.
  4. מחקר מאוניברסיטת אריזונה: השומן הרווי ולא הכולסטרול במזון הוא הגורם העיקרי במרבית האוכלוסיה להעלאת רמת הכולסטרול בדם.
  5. מידע ממחקר של HU et al  ב-Journal of the American Medical Association  אומר כך:  אכילה של עד ביצה אחת ליום לא תגביר את הסיכון של מחלת לב איסמכית ׂCHD)) בגברים ונשים בריאים.
  6. מועצת הביצים האמריקאית:  מחקרים הראו שאנשים רבים שנמצאו בדיאטה דלת-שומנים יכלו לאכול 2-1 ביצים ליום ללא שינויים מהותיים ברמת הכולסטרול בדמם.  (על פי מחקר של ד"ר ונדה הוול, אוניברסיטת אריזונה) Dr. Wanda Howell שנמשך 25 שנים ובדק את רמת הכולסטרול בדם אצל 8,000 בני אדם. מחקר זה מצא שרמת הכולסטרול בדם תלויה בעיקר בשומנים הרוויים ולא בכולסטרול במזון.  (Howell et al.1997 Am J. Clin Nutr. 65:  1747-64.1)
  7. תוצאות מחקר מראות שאכילת ביצים אינה משנה מהותית את היחס שבין  LDL  ל-HDL  שהינו הנתון הבריאותי היותר חשוב מאשר כולסטרול כללי או  ה-LDL, כל אחד לעצמו.  ז"א אכילת ביצים מעלה במעט את רמת הכולסטרול הרע בדם אבל באותה מידה מעלה גם את רמת הכולסטרול הטוב כך שהיחס ביניהם למעשה אינו  משתנה. העליה ברמת הכולסטרול הטוב מנטרלת למעשה את העליה ברמת הכולסטרול הרע בדם.
  8. הביצים מכילות חומרי הזנה רבים וחשובים כגון:  פרוטאין, ויטמינים חיוניים A,  D,.E, בחלבון כמו גם ויטמינים B12, B3, B2  בחלמון.                                                                                                                                                      הביצים מכילות גם מינרלים חשובים כגון: זרחן החשוב לבריאות השיניים והעצמות, ברזל החשוב ליצירת כדוריות דם אדומות ואבץ החשוב לפעולה סדירה של מערכת החיסון.                                                                                                           הביצים מכילות גם חומרי קורט כגון יוד, החשוב ביצירת הורמונים של בלוטת המגן, סלניום, הידוע כאנטי-מחמצן חשוב. אנטי מחמצנים חשובים בגוף כהגנה נגד מחלות כגון מחלות לב וסוגים אחדים של סרטן.
  9. מחקר שנערך באוניברסיטת לואיזיאנה מצא שנשים עם משקל עודף ונשים שמנות יותר שאכלו שתי ביצים ליום ירדו במשקל.                                                                                                                                                     במחקר זה חולקו המשתתפות לשתי קבוצות שקיבלו כמות זהה של קלוריות ליום: קבוצה אחת אכלה בייגלה והשניה ביצים.  כאמור, הקבוצה שאכלה ביצים, משתתפותיה ירדו במשקל וזאת מכיוון שאכילת ביצים משביעה לאורך זמן.  הביצה גורמת לרמה גבוהה של שובע ולהרבה זמן.

 

רשם:  ד"ר רמי לם

 


הדפססגור חלון