חפש

    כדאי לדעת
    מי שאוכל באופן תקין ויומיומי עופות, בשר, דגים וביצים מגן על עצמו במידה רבה מפני מחסור ב-B12. מי שמזונות אלה אינם כלולים בתפריטו, מסיבה כלשהי, החל בטבעונות וצמחונות וכלה בקשיים בלעיסה, עלול למצוא עצמו במצב אנמיה ממחסור ב-B12.
    יש לשים לב לתחושות ולתופעות מהן סובלים, כדי להסבירן למטפלים.
    במקרה של מחסור בוויטמינים ובמינרלים, כדאי לפנות לרופא מומחה בנושא או לדיאטן קליני מוסמך.
     
    סימני חסר
    חסר ב-B12 גורם לאנמיה, המתבטאת בשינויים במבנה של כדוריות הדם האדומות ובקיצור תוחלת חייהן. אנשים שסובלים מאנמיה מרגישים עייפות גדולה, עד כדי קושי לקום בבוקר. אנמיה ממחסור ב-B12 גורמת לשינויים במערכת העצבים, כמו תחושת נימול ושריפה בגפיים, הפרעות בזיכרון ואף דיכאון. במקרים רבים יש שסובלים מכאבי בטן ומנשירת שיער ואף מנטייה מוגברת לפתח אוסטאופורוזיס.
    כל התופעות הללו חולפות במהירות רבה כאשר ניתנת תוספת של B12 בזריקות או בטבליות.
    לא ידוע על סימנים של עודף B12, וגם קשה להגיע למצב כזה, אבל יש אנשים שיכולים לפתח אלרגיה לזריקות B12, וזוהי תופעה יחסית נדירה.

    מי עלול לסבול ממחסור ב-B12?
    צמחונים וטבעונים, אנשים הסובלים מדלקות מעיים וממחלת צליאק ומי שעברו ניתוחים בקיבה ובחלק התחתון של המעי הדק עלולים לסבול ממחסור בוויטמין זה.
    בסיכון מיוחד נמצאים ילדים הגדלים במשפחות של טבעונים וצמחונים, האוכלים על-פי התפריט של הוריהם. לילדים אלה אין מאגרי ויטמין B12, כיוון שהתחילו את חייהם בתזונה צמחונית וטבעונית.
    קבוצה נוספת, הנמצאת בסיכון של מחסור ב-B12, היא קשישים, עקב בעיות לעיסה, בליעה, ועקב בעיות ספיגה, המתפתחות בגיל מבוגר.

    צריכה מומלצת ליום
    הצריכה המומלצת ליום היא 3 מיקרוגרמים ליום, ולנשים הרות ומניקות - 4 מיקרוגרמים ליום.

    מקורות B12
    מקורו של B12 במזון מן החי בלבד: בשר, עוף, הודו, דגים, חלמון של ביצה, ובמידה פחותה במוצרי חלב מותססים. הגוף מייצר כמות מסוימת של ויטמין  B12 מיוצר על-ידי חיידקי המעיים.

    מה עושה B12 לגוף?

    • מסייע בפעילות תקינה של מערכת העצבים; 
    • משתתף בייצור כדוריות הדם האדומות ומח העצם;
    • בעל חשיבות רבה ביצירת החומר התורשתי DNA, בהתחלקות תקינה של תאי הגוף, בהתפתחותם ובתיפקודם התקין;
    • מסייע בבניית חומצה פולית, שהיא ויטמין אחר מקבוצה B;
    • משתתף ביצירת שומנים בגוף.

    B12 - הוויטמין האחרון
    במאה ה-19 נרשמו מקרים רבים של מחלה מסתורית, שגרמה למותם של אנשים רבים, במיוחד בארצות מתפתחות, כמו הודו למשל. מי שחלה במחלה בדרך כלל מת, ולא נמצא לה מרפא.
    ב-1926, מבלי שידעו עדיין מהי המחלה, נמצאה לה תרופה - רבע ק"ג כבד טרי ליום. מי שמצא פתרון זה היו שני רופאים, מינו ומרפי, שזכו עבור זאת ב-1934 בפרס נובל.
    רק ב-1948 בודד ויטמין B12 מכבד בקר, והמחסור בוויטמין זה הוגדר כגורם לאותה מחלה מיסתורית. ב- 1955 פיענחה חוקרת אמריקאית, דורותי חוג'קין, את מבנהו של B12, ועל כך זכתה בשנת 1964 בפרס נובל. זהו הוויטמין האחרון שהתגלה מאז ועד היום.